“Τα Κρητικά χαρούπια και τα προϊόντα χαρουπιού, είναι ποιοτικώς από τα καλύτερα στο κόσμο, λόγο του ιδανικού για αυτά κλίματος του νησιού.”
Το χαρούπι ή ξυλοκέρατο, στα αρχαία κεράτιον, είναι ο καρπός της χαρουπιάς, το οποίο είναι ένα αειθαλές, αυτοφυές δέντρο που ευδοκιμεί στις χώρες τη Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Το χαρούπι μοιάζει αρκετά με τους καρπούς της φασολιάς και σε πλήρη ωρίμανση ξεραίνεται και γίνεται σοκολατί.
Οι σπόροι του χαρουπιού έχουν πάντα το ίδιο, σταθερό βάρος, το οποίο κυμαίνεται πάντα μεταξύ 189 και 205 χιλιοστών του γραμμαρίου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στους αρχαίους χρόνους, τα κεράτια χρησιμοποιήθηκαν ως μονάδα μέτρησης για πολύτιμους λίθους και χρυσό. Από τη λέξη κεράτιον, προέκυψε και το γνωστό σε όλους καράτι.
Η Χαρουπιά αρχίζει να καρποφορεί αφού περάσουν 7 χρόνια και κατόπιν δίνει περίπου 400 κιλά λοβών το χρόνο. Οι λοβοί χρειάζονται δώδεκα μήνες για να αναπτυχθούν και να ωριμάσουν, ενώ στη συνέχεια πέφτουν στο έδαφος όπου τρώγονται από τα διάφορα θηλαστικά και με αυτόν τον τρόπο ο σπόρος διασκορπίζεται.
Και τώρα, λίγη Ιστορία…
Παρόλο που η λευκή ζάχαρη έχει κυριαρχήσει στις μέρες μας, πριν από μερικούς αιώνες, ένα από τα σημαντικότερα γλυκαντικά στον κόσμο ήταν τα χαρούπια.
Η Χαρουπιά ήταν γνωστή στην αρχαία Ελλάδα και από ιστορικά κείμενα βλέπουμε ότι την καλλιεργούσαν για τους καρπούς της. Από τον Θεόφραστο μαθαίνουμε ότι οι Ίωνες αποκαλούσαν το δέντρο κερωνία, ενώ ο καρπός ονομάζονταν αιγυπτιακό σύκο. Η συγκομιδή των καρπών ξεκινούσε με την εμφάνιση του αστερισμού του Σείριου, στα τέλη Ιουλίου και κατόπιν, άρχιζαν να μεγαλώνουν οι νέοι καρποί.
Το δένδρο ήταν πολύ γνωστό επίσης στη Συρία και στην Ιουδαία, την εποχή του Χριστού. Αυτή η «σοκολάτα» τάϊσε τον Ιωάννη τον Βαπτιστή κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην έρημο, τον άσωτο υιό της Βίβλου, όταν ήταν πεινασμένος και χωρίς χρήματα, αλλά και τα στρατεύματα του Μωάμεθ. Ο καρπός του χαρουπιού έσωσε τα παιδιά από τον υποσιτισμό κατά την διάρκεια του Ισπανικού εμφύλιου πολέμου όπως και πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Οι Ισραηλινοί έτρωγαν χαρούπια στη διάρκεια των εβραϊκών διακοπών, ενώ οι μουσουλμάνοι έπιναν χυμό χαρουπιού κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.
Στην Αίγυπτο το τρώνε έως τις μέρες μας σαν σνακ, ενώ από τους λοβούς φτιάχνουν ένα αναζωογονητικό ποτό.
Οι ευεργετικές ιδιότητές του…
Τα προϊόντα χαρουπιού έχουν πολύ υψηλή διατροφική αξία, ενώ δεν περιέχουν γλουτένη, καφεΐνη και οξαλικά οξέα τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση ασβεστίου. Επίσης, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και δεν προκαλούν πεπτικές διαταραχές και τροφικές αλλεργίες.
Το χαρούπι είναι γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Έρευνες σε ιατρικά περιοδικά της δεκαετίας του 1950, έδειξαν ότι το χαρουπάλευρο αναμεμειγμένο με γάλα βοηθούσε τα νήπια να αφομοιώσουν την τροφή τους, σταματώντας τη διάρροια. Σύμφωνα με μια μελέτη της Καναδικής Medical Association Journal, από 230 βρέφη με διάρροια, τα 227 θεραπεύτηκαν με την προσθήκη σκόνης χαρουπιού στην διατροφή τους. Το χαρούπι χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη και τη θεραπεία της δυσεντερίας, ενώ οι ουσίες πηκτίνη και λιγνίνη που περιέχουν τα χαρούπια, ρυθμίζουν την πέψη και έχουν τη δυνατότητα να αδρανοποιούν και να μεταφέρουν με ασφάλεια έξω από το σώμα βλαβερά στοιχεία.
Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιούσαν το αφέψημα από κοπανισμένα χαρούπια για την αντιμετώπιση της βρογχίτιδας, ενώ τα έβραζαν με ξερά σύκα και σταφίδες και το έπιναν ως φάρμακο για τον βήχα.
Πλούσια σε βιταμίνες, ασβέστιο και μέταλλα!!!
Τα χαρούπια είναι μια απίστευτα πλούσια πηγή τροφής και μπορούν να καταναλωθούν χωρίς ιδιαίτερες προετοιμασίες. Είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία μας, γιατί περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, πυρίτιο, καθώς και βιταμίνες Α, Β1, Β2 και D.
- Είναι πλούσια σε ασβέστιο, αφού περιέχουν 350 mg ανά 100 gr, πολύ περισσότερα από το γάλα, το οποίο περιέχει μόνο 120mg ασβεστίου ανά 100 gr. Επιπλέον, τα χαρούπια δεν περιέχουν οξαλικό οξύ, όπως η σοκολάτα, το οποίο μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να αφομοιώσει το ασβέστιο.
- Περιέχουν φώσφορο, άφθονο κάλιο, ποσότητες νατρίου και σιδήρου, και είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, Β και πολλά μέταλλα.
- Είναι πλούσια σε περιεκτικότητα ινών, βοηθάνε στη σωστή λειτουργία του εντέρου μας, και καταπραΰνουν το στομάχι. Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες και τανίνες.
- Χρησιμοποιούνται για την πρόληψη και τη θεραπεία της δυσεντερίας και είναι ιδανικό για δίαιτες, αφού περιέχει πολύ λίγα λιπαρά.
- Συμβάλλουν στη θεραπεία του άσθματος και καταπραΰνουν το βήχα και το κρυολόγημα, γιαυτό και χρησιμοποιούνται ως βάση για πολλά φαρμακευτικά σιρόπια και σκευάσματα.
- Δεν περιέχουν καθόλου γλουτένη και μπορούν να καταναλωθούν από άτομα τα οποία πάσχουν από κοιλιοκάκη.
Πως τρώγεται???
Αν αναρωτιέστε πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα προϊόντα χαρουπιού, εδώ σας προτείνουμε μερικές πεντανόστιμες και εύκολες συνταγές για να εντάξετε τον πολύτιμο καρπό στην διατροφή σας.
Χαρουπο-μπουκιές
Υλικά:
- 1/4 φλιτζ. χαρουπάλευρο
- 3/4 φλιτζ. καρύδια αποφλοιωμένα
- 1 φλιτζ. σταφίδες μαύρες.
Εκτέλεση: Ρίχνετε τα υλικά σε μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Αδειάστε το μείγμα σε λαδόκολλα με ένα κουταλάκι. Το πλάθετε σε μπουκίτσες και… έτοιμα! Αν θέλετε επικάλυψη, μπορείτε να βάλετε σουσάμι ακαβούρντιστο ή τριμμένη σοκολάτα. Καταναλώνονται αφού τα αφήσετε να σφίξουν λίγη ώρα στο ψυγείο.
Με την προσθήκη άλλων υλικών, όπως βρόμης, ξηρών καρπών, κομματιών σοκολάτας, και αποξηραμένων φρούτων μπορείτε να φτιάξετε υπέροχες ατομικές μπάρες που δεν χρειάζονται ψήσιμο.
Ρόφημα Χαρουπιού
Υλικά:
- 1 ώριμη μπανάνα
- 1½ κουταλιά της σούπας χαρουπόσκονη
- 1 φλιτζ. γάλα
- Λίγη βανίλια σκόνη ή κανέλα.
Βασικό μείγμα: Βάζετε τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
Για κρύο ρόφημα: Προσθέτετε στο βασικό μείγμα θρυμματισμένο πάγο και χτυπάτε ξανά στο μπλέντερ.
Για ζεστό ρόφημα: Προσθέτετε στο βασικό μείγμα ½-1 φλιτζάνι ζεστό γάλα, αναμειγνύετε καλά και στη συνέχεια το ζεσταίνετε.
Χαρουπόψωμο
Yλικά:
- 500 γρ. χαρουπάλευρο
- 500 γρ. Σκληρό αλεύρι σίτου
- 15 γρ. μαγιά νωπή
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλιτζ. Ζεστό νερό
Εκτέλεση: Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι και το χαρουπάλευρο. Σε ένα άλλο μπολ διαλύετε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το αλάτι στη μισή ποσότητα του ζεστού νερού. Κατόπιν τα ρίχνετε στο μείγμα και αρχίζετε το ζύμωμα. Προσθέτετε σιγά-σιγά στη ζύμη το υπόλοιπο νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα. Μόλις σφίξει η ζύμη και δεν κολλάει στα χέρια, τη σκεπάζετε και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 30΄ σε ζεστό μέρος. Μετά τα 30΄ ζυμώνετε ξανά, μοιράζετε τη ζύμη σε 2 λαδωμένες φόρμες και αφήνετε να φουσκώσει για ακόμη 30΄. Προθερμαίνετε το φούρνο και ψήνετε τα ψωμιά, για 20 λεπτά στους 220ο και μετά άλλα 40 λεπτά στους 180ο.
Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε ατομικά ψωμάκια ή σταφιδόψωμο. Βάζοντας μεγαλύτερο ποσοστό χαρουπάλευρου και λιγότερο σιτάλευρο, το ψωμί γίνεται πιο γλυκό, οπότε μοιάζει περισσότερο με κέικ.
Το χαρουπόψωμο έχει μια ελαφρά γλυκιά γεύση και τρώγεται περισσότερο σαν γλύκισμα παρά ως ψωμί. Μπορείτε να το περιχύσετε με μέλι ή να το σερβίρετε με γραβιέρα και καρύδια.
Κρέμα χαρουπιού
Υλικά:
- 1 χούφτα καβουρδισμένα και αποφλοιωμένα φουντούκια
- 3-4 κ.σ. φρέσκο γάλα
- 3 κ.σ. χαρουπάλευρο
- 1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση: Αλέστε τα φουντούκια στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Ανακατεύοντας συνεχώς προσθέστε σιγά σιγά το γάλα μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη κρέμα. Προσθέτετε το μέλι και στο τέλος το χαρουπάλευρο. Χτυπάτε μέχρι το μείγμα να πάρει κρεμώδη μορφή.
Τρώγεται με το κουταλάκι, αλείφεται στο ψωμί ή μπορεί να γίνει γέμιση σε κρέπες, κρουασάν ή σφολιατάκια. Επίσης χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό σε γιαούρτι, γλυκίσματα και παγωτά.
μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο. Αναλόγως της επιθυμητής πυκνότητας, ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Μεταφέρετε το μείγμα σε μπολ και το ανακατεύετε με 1 κ.σ. μέλι.
Στο πι και φι: Ρίχνετε σε φλιτζάνι 1 κ.σ. χαρουπάλευρο, προσθέτετε 1 κ.σ. ταχίνι, ελάχιστο νερό και προαιρετικά λίγο μέλι και τα αναμειγνύετε.