Η διατροφική κληρονομιά του Μινωικού πολιτισμού

In Κρητική Διατροφή by octofunk

Η κληρονομιά του Μινωικού πολιτισμού, περιέχει στοιχεία με εκλεπτυσμένη κουλτούρα ακόμα και στα θέματα της διατροφής. Οι τοιχογραφίες και οι απεικονίσεις στα βάζα και τα πιθάρια της Κνωσού, δείχνουν ότι το λάδι, το κρασί τα όσπρια, και άλλα τοπικά προϊόντα, ήταν τα απαραίτητα στοιχεία της ζωής των προγόνων μας στο νησί. Στο πέρασμα των χρόνων, οι Κρητικοί διατήρησαν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες, τρώγοντας αυτά που τους πρόσφερε η γη τους, αποκομίζοντας παράλληλα οφέλη υγείας και μακροζωίας, που έκαναν διεθνώς διάσημο το κρητικό πρότυπο διατροφής.

Η μελέτη του ιδρύματος Rockefeller

Η κληρονομιά του Μινωικού πολιτισμού, περιέχει στοιχεία με εκλεπτυσμένη κουλτούρα ακόμα και στα θέματα της διατροφής. Οι τοιχογραφίες και οι απεικονίσεις στα βάζα και τα πιθάρια της Κνωσού, δείχνουν ότι το λάδι, το κρασί τα όσπρια, και άλλα τοπικά προϊόντα, ήταν τα απαραίτητα στοιχεία της ζωής των προγόνων μας στο νησί. Στο πέρασμα των χρόνων, οι Κρητικοί διατήρησαν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες, τρώγοντας αυτά που τους πρόσφερε η γη τους, αποκομίζοντας παράλληλα οφέλη υγείας και μακροζωίας, που έκαναν διεθνώς διάσημο το κρητικό πρότυπο διατροφής.

Η μελέτη του Dr. Ancel Keys

Το 1957 – 1960, σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα πραγματοποιήθηκε η μελέτη των επτά χωρών από τον Δρ. Ancel Keys , ειδικό καρδιολόγο από τη Μινεσότα, ο οποίος έκανε την Κρήτη να ακουστεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Στην μελέτη έλαβαν μέρος 7 χώρες, η Ολλανδία, η Φιλανδία, η Ιαπωνία, οι Η.Π.Α, η Ιταλία, η Γιουγκοσλαβία και η Ελλάδα, επιλέγοντας από την τελευταία την περιοχή της Κρήτης. Το γεγονός το οποίο εξέπληξε τους ερευνητές ήταν τα αποτελέσματα της Κρήτης, η οποία είχε τα μικρότερα ποσοστά από καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, στεφανιαία νόσο αλλά και τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας ανεξαρτήτως αιτίας.
Οι ιδιαίτερες συνήθειες διατροφής που χαρακτήριζαν την περιοχή αυτή μελετήθηκαν ενδελεχώς στην προσπάθεια να εξηγήσουν τα παραπάνω ευρήματα, αφού σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών καμία άλλη περιοχή δεν είχε τόσο χαμηλά επίπεδα θνησιμότητας, τόσο πριν, όσο και μετά, το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το 1991, τριάντα ένα χρόνια μετά, το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανέλαβε την επανεξέταση των ατόμων που είχαν λάβει μέρος στην έρευνα. Με έκπληξη διαπιστώθηκε ότι στην Κρήτη ζούσε το 50% της αρχικής ομάδας, ενώ στην Φιλανδία μόνο το 5%

Η μελέτη “Lyon Heart

Μετά τη μελέτη του Δρ. Ancel Keys, η μελέτη Lyon Heart Study, των Γάλλων ερευνητών Serge Renaud και Michel de Longeril απέδειξε ότι η χορήγηση Κρητικής δίαιτας σε ασθενείς που είχαν υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου μείωσε το ποσοστό θνησιμότητας 27 μήνες μετά το επεισόδιο κατά 70%, συγκριτικά με τη δίαιτα που συνιστούσε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Επιπροσθέτως, 4 έτη μετά το επεισόδιο, η Κρητική δίαιτα σχετίστηκε με μείωση του ποσοστού των συνολικών θανάτων κατά 56% και με μείωση του καρκίνου κατά 61%

Μελέτη Η.Π.Α. (1995 – 2005)

Πρόσφατη μελέτη διάρκειας 10 χρόνων, η οποία έγινε στις ΗΠΑ, σε 27.799 γυναίκες και 214.284 άνδρες, ώστε να διερευνηθεί η σχέση της Κρητικής διατροφής με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, απέδειξε ότι μειώνει από 12% έως 20% τις πιθανότητες θνησιμότητας από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.

Εάν θέλετε να ακολουθήσετε μία διατροφή που να κρατά τις βασικές αρχές της Κρητικής διατροφής προσαρμοσμένες στο σύγχρονο τρόπο ζωής, προσπαθήστε να τρώτε:
• 4-5 μερίδες φρέσκα φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα
• 2 μερίδες γαλακτοκομικά
• 2-3 φορές την εβδομάδα, όσπρια
• 1 φορά την εβδομάδα να καταναλώνετε κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής.
• 2 φορές την εβδομάδα, φρέσκο ψάρι βραστό ή ψητό
• Να χρησιμοποιείτε ωμό ελαιόλαδο στο μαγείρεμα
• Περιορίστε το αλκοόλ σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα
• Να πίνετε 2-3 φλιτζάνια αφεψήματα βοτάνων, φασκόμηλο, τσάι του βουνού κλπ.